Eén toegangspunt voor toegankelijke publicaties

Anderslezen is het Vlaams internetplatform voor toegankelijke e-boeken en luisterboeken. Je vindt hier de dagelijkse krant, een wekelijks tijdschrift, een roman, een non-fictieboek, een leerboek. Zowel luisterboeken met menselijke stem als met computerstem zijn mogelijk. Momenteel werkt Anderslezen vooral met Daisy-boeken. Daisy is een wereldwijde standaard voor boeken voor personen met een leesbeperking. In de toekomst zullen ook andere formaten beschikbaar worden, zoals EPUB3.

Alle formaten die het platform aanbiedt, zijn toegankelijk voor personen met een leesbeperking. Dat betekent dat ze goed gestructureerd zijn en leesbaar op de meest uiteenlopende manieren en toestellen.

Je boekenplank met een druk op de knop

Hoe kan je lezen?

  1. Anderslezen app
    Heb je een iPhone, iPad, Android telefoon of Android tablet? Dan is lezen super eenvoudig met de Anderslezen app.
  2. Daisy-speler
    Op een Daisy-speler met internetaansluiting kan je rechtstreeks online lezen. Zie ondersteunde Daisy-spelers
  3. Computer
    Klik in de website op "Lees online" om meteen te beginnen lezen of op "Download" om de publicatie te downloaden als een zip-bestand.

Voor meer informatie over deze leesvormen: zie de handleidingen.

Partners

Anderslezen is een samenwerking tussen Kamelego, Transkript, Luisterpuntbibliotheek, Blindenzorg Licht & Liefde en Pyxima.

Kamelego logoKamelego produceert dagelijks de Vlaamse kranten in aangepaste leesvormen voor personen die de krant moeilijk of niet meer zelfstandig kunnen lezen, bv. niet- en slechtzienden, senioren, ... De naam Kamelego wijst op een flexibele aanpak (Kameleon) van verschillende leesvormen (lego: ik lees).

Transkript logoTranskript wil de integratie van personen met een leeshandicap in de maatschappij bevorderen door alle informatie aan te bieden in een voor hen toegankelijke vorm. De gewenste teksten - romans, tijdschriften, studiemateriaal e.d. - worden omgezet in braille of groteletterdruk, in een auditieve of elektronische vorm.

Luisterpuntbibliotheek logoLuisterpuntbibliotheek is de Vlaamse openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking. Blinden, slechtzienden, personen met dyslexie, MS- en afasiepatiënten kunnen beroep doen op de gratis dienstverlening van Luisterpunt. Luisterpunt leent Daisy- en brailleboeken uit. Je vindt het hele aanbod in de online catalogus. De Luisterpunt collectie is online beschikbaar via dit platform.

Blindenzorg Licht & Liefde logoBlindenzorg Licht & Liefde helpt slechtziende en blinde personen om een kwaliteitsvol leven uit te bouwen. We ijveren bovendien voor een ‘inclusieve’ samenleving, waar aan iedereen gedacht is – ook aan wie slecht ziet.

Pyxima logoPyxima is een KU Leuven spin-off die software diensten levert voor de social profit sector. Onze missie is de kwaliteit van leven helpen verbeteren door technologische innovatie. Pyxima diensten focussen zich op de gezondheidszorg en assistieve technologie.

De Anderslezen app werd ontwikkeld in samenwerking met Sensotec.

Logo Vlaamse Overheid

Anderslezen kwam tot stand met steun van de Vlaamse Overheid.