Eén toegangspunt voor toegankelijke publicaties

Anderslezen is het Vlaams internetplatform voor toegankelijke e-boeken en luisterboeken. Je vindt hier de dagelijkse krant, een wekelijks tijdschrift, een roman, een non-fictieboek, een leerboek. Zowel luisterboeken met menselijke stem als met computerstem zijn mogelijk. Momenteel werkt Anderslezen vooral met Daisy-boeken. Daisy is een wereldwijde standaard voor boeken voor personen met een leesbeperking. In de toekomst zullen ook andere formaten beschikbaar worden, zoals EPUB3.

Alle formaten die het platform aanbiedt, zijn toegankelijk voor personen met een leesbeperking. Dat betekent dat ze goed gestructureerd zijn en leesbaar op de meest uiteenlopende manieren en toestellen.

Je boekenplank met een druk op de knop

Hoe kan je lezen?

  1. Anderslezen app
    Heb je een iPhone, iPad, Android telefoon of Android tablet? Dan is lezen super eenvoudig met de Anderslezen app.
  2. Daisy-speler
    Op een Daisy-speler met internetaansluiting kan je rechtstreeks online lezen. Zie ondersteunde Daisy-spelers
  3. Computer
    Klik in de website op "Lees online" om meteen te beginnen lezen of op "Download" om de publicatie te downloaden als een zip-bestand.

Voor meer informatie over deze leesvormen: zie de handleidingen.

Partners

Anderslezen is een samenwerking tussen Kamelego, Transkript, Luisterpuntbibliotheek, Blindenzorg Licht & Liefde en Sensotec.

Kamelego logoKamelego produceert dagelijks de Vlaamse kranten in aangepaste leesvormen voor personen die de krant moeilijk of niet meer zelfstandig kunnen lezen, bv. niet- en slechtzienden, senioren, ... De naam Kamelego wijst op een flexibele aanpak (Kameleon) van verschillende leesvormen (lego: ik lees).

Transkript logoTranskript wil de integratie van personen met een leeshandicap in de maatschappij bevorderen door alle informatie aan te bieden in een voor hen toegankelijke vorm. De gewenste teksten - romans, tijdschriften, studiemateriaal e.d. - worden omgezet in braille of groteletterdruk, in een auditieve of elektronische vorm.

Luisterpuntbibliotheek logoLuisterpuntbibliotheek is de Vlaamse openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking (blind, slechtziend, MS, afasie, dyslexie). Luisterpunt leent Daisy- en brailleboeken uit. Je vindt het hele aanbod in de online catalogus. Lid worden en boeken lenen is gratis. Meer info op www.luisterpuntbibliotheek.be. Kinderen en jongeren met dyslexie, en hun begeleiders kunnen terecht op www.ikhaatlezen.be.

Blindenzorg Licht & Liefde logoBlindenzorg Licht & Liefde helpt slechtziende en blinde personen om een kwaliteitsvol leven uit te bouwen. We ijveren bovendien voor een 'inclusieve' samenleving, waar aan iedereen gedacht is - ook aan wie slecht ziet.

Sensotec logoSensotec ontwikkelt, produceert en distribueert geavanceerde technologische hulpmiddelen voor mensen met een visuele beperking, lees- en/of leerproblemen zoals dyslexie.

De Anderslezen app werd ontwikkeld in samenwerking met Sensotec. Op die manier staat Sensotec mensen met een beperking ten dienste. Zo blijft hun maatschappelijke integratie niet beperkt tot een verzuchting, maar krijgt het reŽle vormen zowel thuis, op het werk als in het onderwijs.

Logo Vlaamse Overheid

Anderslezen kwam tot stand met steun van de Vlaamse Overheid.