Help

Ondersteunde Apps en Daisy-spelers

Standaarden

Veelgestelde vragen

Helpdesk

Ondersteunde Apps en Daisy-spelers

De (gratis) Anderslezen-app werkt op iPhone, iPad, Android-telefoons, Android-tablets en Chromebooks. Meer info over de Anderslezen-app.

Heb je een Windows-tablet, dan kan je Dolphin EasyReader gebruiken.

Met de volgende Daisy-spelers kan je rechtstreeks online lezen:

  • Daisybox
  • Webbox
  • Victor Reader Stratus
  • Victor Reader Stream
  • Plextalk Linio (niet meer verkrijgbaar)
  • Plextalk Linio pocket (niet meer verkrijgbaar)

Hoe werkt online lezen? Je krijgt toegang tot je "boekenplank" waar je al je publicaties online kan lezen (streamen). Je kan een publicatie ook downloaden om dan later offline te lezen, bv. op de trein of in het park.

Als je een Daisy-speler hebt die niet online kan, kan je je publicaties downloaden via de website en dan overzetten op je Daisy-speler, bv. met een SD-kaart.

Als je via je computer wil lezen, kan je dit doen binnen je internetbrowser ofwel met speciale Daisy-software zoals AMIS (gratis maar wordt niet meer bijgewerkt) en Dolphin EasyReader.

Met Dolphin GuideReader Pod (betalend) kan je kranten, boeken en tijdschriften lezen vanop je TV.

Standaarden

Anderslezen.be maakt gebruik van open standaarden die het Daisy Consortium aanreikt. Daisy is een internationale standaard voor gestructureerde en toegankelijke publicaties. Daisy bestaat in verschillende vormen, zoals alleen tekst (e-publicatie), alleen audio (luisterversie), of beide ("full text full audio Daisy"-publicatie). Belangrijk is dat een Daisy-boek navigatie ondersteunt, beter dan klassieke e-boeken of luisterboeken. Daisy biedt ook andere voordelen, zoals de mogelijkheid om de voorleessnelheid te versnellen of te vertragen zonder kwaliteitsverlies.

Het Daisy Online Delivery Protocol is een internationale standaard om elektronische publicaties online te verspreiden en wordt onder meer gebruikt in de Anderslezen-app.

Veelgestelde vragen

Wat is Daisy?

Daisy (Digital Accessible Information SYstem) is een internationale standaard voor gestructureerde en toegankelijke elektronische publicaties. Daisy bestaat in verschillende vormen: alleen tekst (zoals een e-boek), alleen audio (zoals een luisterboek), of beide (een hybride boek genaamd). Belangrijk is dat een Daisy-boek navigatie ondersteunt, beter dan klassieke e-boeken of luisterboeken. Je kan ook bladeren in een Daisy-boek, van zin naar zin springen en de voorleessnelheid vertragen of versnellen, afgestemd op je eigen leestempo.

Welke Daisy-formaten worden ondersteund?

Voor het downloaden ondersteunt het platform alle formaten: Daisy 2.02 en Daisy 3, maar ook bijvoorbeeld mp3 en ePub. Online lezen in een (courante) internetbrowser is momenteel enkel mogelijk voor publicaties in het formaat Daisy 2.02.

Wat is de Anderslezen-app?

De Anderslezen-app is een toepassing om Daisy-publicaties te lezen op je tablet of smartphone. De app is beschikbaar voor Apple- en Android-toestellen.

De app maakt publicaties toegankelijk voor mensen met een leesbeperking met behulp van een computerstem, tekstvergroting, kleurencontrasten, tekstmarkering en koppeling met braille-apparaten. De tijdschriften van Transkript en de boeken van Luisterpuntbibliotheek zijn ingelezen met menselijke stem. De kranten van Kamelego worden via tekst-naar-spraak-software aangemaakt.

Je kan met deze app publicaties online lezen (streamen) maar je kan ze ook downloaden naar je toestel zodat je ook kan blijven doorlezen als je niet bent verbonden met het internet.

Kan ik de Plextalk Linio ook instellen via mijn computer?

Ja. Om de draadloze netwerktoegang op de Plextalk Linio in te stellen moet je in principe via het menu van het toestel zelf werken, maar dit is niet zo eenvoudig. Daarom heeft Plextor een toepassing gemaakt om dit vanop de computer te kunnen instellen

Kan ik ook met mijn mp3-speler lezen?

Ja, je kan Daisy-publicaties ook op een gewone mp3-speler afspelen. Je hebt dan niet alle mogelijkheden die je met een Daisy-speler of de Anderlsezen-app wel hebt, zoals bv. bladeren en de voorleessnelheid aanpassen. En niet elke mp3-speler onthoudt vanzelf waar je bent gestopt met lezen, een Daisy-speler en de app doen dit wel.

Kan ik ook op de computer lezen?

Ja, op twee manieren:

  1. In je (courante) webbrowser. Je klikt op "Lees online" naast de titel van een publicatie en dan wordt de online Daisy-speler geopend. Let wel, deze speler heeft minder mogelijkheden, zo kan je bv. de voorleessnelheid niet versnellen of vertragen.
  2. Met speciale software maak je van je computer een Daisy-speler; bv. met AMIS (gratis maar wordt niet meer bijgewerkt) en Dolphin EasyReader.
    [Ter info: AMIS wordt niet meer onderhouden of geüpdatet door de producenten, maar is wel nog steeds te gebruiken.]

Hoe lang duurt het om een publicatie binnen te halen?

Dat hangt sterk af van hoe en wat je leest:

  • Als je rechtstreeks leest op de Daisy-speler of in je internetbrowser, lees je meestal via "streaming". Dat wil zeggen dat niet de hele publicatie wordt binnengehaald, maar enkel dat wat je leest. Je moet enkele seconden wachten om te beginnen luisteren, maar daarna verloopt het online lezen heel vlot (soms zelfs sneller dan met een CD).
  • Om een volledig boek, krant of tijdschrift te downloaden, is uiteraard wat tijd nodig omdat deze publicaties vrij groot zijn. Het hangt wel sterk af van de grootte van de publicatie en de snelheid van je internetverbinding. Met een standaard breedbandverbinding duurt dit bijvoorbeeld een 3-tal minuten voor het tijdschrift Kiosk magazine en 1 tot 8 minuten voor een boek.

Publicaties die je downloadt met de computer worden gezipt. Wat is een zip-bestand?

Een zip-bestand is een gecomprimeerd bestand waarin veel andere bestanden kunnen verpakt zitten. Omdat een Daisy-publicatie vaak uit heel veel verschillende bestanden bestaat, worden deze "gezipt" tot één .zip-bestand om het downloaden gemakkelijker te maken. Nadat je een zip-bestand hebt gedownload, moet je het eerst uitpakken voordat je het kan lezen in een Daisy-speler. Recente Windows computers (vanaf Windows XP) ondersteunen zip. Bij oudere computers heb je een zip-programma nodig zoals WinZip.

[Meer info over zip-bestanden]

Waarom lukt het niet om mp3 bestanden te openen vanuit het zip-bestand?

Soms is het mogelijk dat je computer een mp3-geluidsbestand uit een Daisy-publicatie niet wil afspelen wanneer je dit rechtstreeks doet vanuit het zip-bestand. Als je dubbelklikt op een zip-bestand wordt dit geopend, niet uitgepakt. Het is best om eerst de zip uit te pakken naar een aparte map en daarin dan de mp3-bestanden te openen.

[Meer info over zip-bestanden]

Waarom wordt mijn nieuwe publicatie niet als NIEUW aangeduid?

Anderslezen brengt de verschillende leesvormen - website, app en Daisy-speler - samen in één geïntegreerd platform. Als je bijvoorbeeld de krant van vandaag al via de app hebt binnengehaald, wordt deze niet meer als "NIEUW" aangeduid op de website. Als je een boek al hebt gedownload via de website, komt deze niet meer in de "nieuwe titels" terecht van de boekenplank op je Daisy-speler.

Hoe kan ik een account aanvragen?

Kranten: meer informatie of een proefabonnement aanvragen bij Kamelego.

Tijdschriften: meer informatie of een proefnummer aanvragen bij Transkript.

Boeken: meer informatie en gratis lid worden bij Luisterpuntbibliotheek.

Hoe kan ik mijn wachtwoord veranderen?

Je meldt aan bij Anderslezen met de gebruikersnaam en het wachtwoord dat je bij één van de partners hebt gekregen. Om je wachtwoord te veranderen, of als je je wachtwoord verloren bent, contacteer je de partners.

Kan ik hier ook boeken, tijdschriften of kranten kopen?

Niet via Anderslezen. Om een abonnement te nemen op kranten en/of tijdschriften, en/of om boeken te kunnen lenen vragen wij je om rechtstreeks contact te nemen met de partners.

Waarom zie ik niet altijd de tekst van een publicatie in de web-speler?

Daisy-publicaties bestaan in verschillende vormen. Sommige publicaties, zoals de Audiokrant, bevatten audio, navigatie en tekst, maar de meeste Daisy-uitgaves bevatten enkel audio en navigatie. Dat betekent dat je in de webspeler of in de Anderslezen-app enkel de hoofdingen te zien krijgt, bv. de hoofdstukken. Terwijl je de audio van een hoofdstuk hoort, zal de hoofding ervan gemarkeerd worden, of de paginanummers bij boeken.

Helpdesk

Als je met deze informatie nog niet geholpen bent, kan je terecht bij de helpdesk.