Een leesbeperking (slechtziend, blind, fysieke beperking, afasie, dyslexie, …) en zin om te lezen?

Lees hier hoe je gemakkelijk luisterboeken, kranten en/of tijdschriften kan luisterlezen

Eén toegangspunt voor toegankelijke publicaties


Anderslezen is het Vlaams internetplatform voor toegankelijke luisterboeken, kranten en tijdschriften.
Kranten worden voorgelezen met een computerstem en je kan met de app of Daisy-software de tekst meevolgen op het scherm. Tijdschriften en boeken worden ingelezen met menselijke stem.

Alles wat je op dit Anderslezen-platform vindt, is gemaakt in het Daisy-formaat.
Daisy (Digital Accessible Information System) is een wereldwijde standaard voor publicaties voor personen met een leesbeperking. Dit betekent dat de boeken, kranten en tijdschriften goed gestructureerd zijn en leesbaar op de meest uiteenlopende manieren en toestellen.

Je boekenplank met een druk op de knop


Hoe kan je lezen?

  1. Anderslezen-app
    Heb je een iPhone, iPad, Android-telefoon, Android-tablet of Chromebook? Dan is lezen supereenvoudig met de gratis Anderslezen-app.
  2. EasyReader-app
    Ook met de EasyReader-app kan je lezen op je smartphone en/of tablet (Android en iOs).
  3. Daisy-speler
    Op een Daisy-speler met internetaansluiting kan je rechtstreeks online lezen.
    Zie ondersteunde Daisy-spelers
  4. Computer
    Klik in de website op "Lees online" om meteen te beginnen met lezen of op "Download" om de publicatie te downloaden als een zip-bestand.
    Met de Dolphin EasyReader App for Windows maak je van je computer een Daisy-speler, die je gemakkelijk kan koppelen met je online boekenplank. Meer info over Dolphin EasyReader vind je in deze (Engelstalige) handleiding
  5. TV
    Met de GuideReader Pod lees/beluister je boeken, kranten en tijdschriften via je TV.

Meer informatie over deze leesvormen.


Partners

Anderslezen is een samenwerking tussen Kamelego, Transkript, Luisterpuntbibliotheek, Blindenzorg Licht & Liefde en Sensotec.

Kamelego

Kamelego produceert dagelijks de Vlaamse kranten in audioformaat voor personen die de gedrukte krant moeilijk of niet meer zelfstandig kunnen lezen, bv. ouderen, personen met een leesbeperking. De naam Kamelego wijst op een flexibele aanpak (kameleon) van verschillende leesvormen (lego: ik lees). Meer info vind je op www.kamelego.be.

Transkript

Het productiehuis Transkript maakt lectuur en informatie toegankelijk. De gewenste teksten - romans, tijdschriften, studiemateriaal e.d. - worden omgezet in braille of groteletterdruk, in een auditieve of elektronische vorm. Meer info vind je op www.transkript.be, ook de lijst met de luistertijdschriften die Transkript aanbiedt.

Luisterpuntbibliotheek

Luisterpuntbibliotheek is de Vlaamse openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking (slechtziend, blind, fysieke beperking, afasie, dyslexie). Luisterpunt leent braille en Daisy-luisterboeken uit. Je vindt het hele aanbod in de online catalogus. Lid worden en boeken lenen is gratis. Meer info op www.luisterpuntbibliotheek.be. Kinderen en jongeren met dyslexie, en hun begeleiders kunnen terecht op www.ikhaatlezen.be.

Blindenzorg Licht & Liefde

Blindenzorg Licht & Liefde helpt slechtziende en blinde personen om een kwaliteitsvol leven uit te bouwen. We ijveren bovendien voor een 'inclusieve' samenleving, waar aan iedereen gedacht is - ook aan wie slecht ziet. www.blindenzorglichtenliefde.be

Sensotec

Sensotec ontwikkelt, produceert en distribueert geavanceerde technologische hulpmiddelen voor mensen met een visuele beperking, lees- en/of leerproblemen zoals dyslexie.
De Anderslezen app werd ontwikkeld in samenwerking met Sensotec. Op die manier staat Sensotec mensen met een beperking ten dienste.

Vlaamse Overheid

Anderslezen komt tot stand met steun van de Vlaamse overheid.