Een leesbeperking (slechtziend, blind, fysieke beperking, afasie, dyslexie, ) en zin om te lezen?

Lees hier hoe je gemakkelijk luisterboeken, kranten en/of tijdschriften kan luisterlezen

En toegangspunt voor toegankelijke publicaties


Anderslezen is het Vlaams internetplatform voor toegankelijke luisterboeken, kranten en tijdschriften.
Kranten worden voorgelezen met een computerstem en je kan met de app of Daisy-software de tekst meevolgen op het scherm. Tijdschriften en boeken worden ingelezen met menselijke stem.

Alles wat je op dit Anderslezen-platform vindt, is gemaakt in het Daisy-formaat.
Daisy (Digital Accessible Information System) is een wereldwijde standaard voor publicaties voor personen met een leesbeperking. Dit betekent dat de boeken, kranten en tijdschriften goed gestructureerd zijn en leesbaar op de meest uiteenlopende manieren en toestellen.

Je boekenplank met een druk op de knop


Hoe kan je lezen?

 1. Anderslezen-app
  Heb je een iPhone, iPad, Android-telefoon of Android-tablet? Dan is lezen supereenvoudig met de gratis Anderslezen-app.

 2. EasyReader-app
  Ook met de EasyReader-app kan je lezen op je smartphone en/of tablet (Android en iOs).

 3. Daisy-speler
  Op een Daisy-speler met internetaansluiting kan je rechtstreeks online lezen.
  Zie ondersteunde Daisy-spelers

 4. Computer
  Klik in de website op "Lees online" om meteen te beginnen met lezen of op "Download" om de publicatie te downloaden als een zip-bestand.
  Met de AMIS-software kan je vervolgens van je computer een Daisy-speler maken. Je kan de software meteen downloaden. [Ter info: AMIS wordt niet meer onderhouden of gepdatet door de producenten, maar is wel nog steeds te gebruiken.]
  Een alternatief voor AMIS is Dophin EasyReader App for Windows, een betalend product dat je 30 dagen gratis kan uitproberen.

 5. TV
  Met de GuideReader Pod lees/beluister je boeken, kranten en tijdschriften via je TV.

Meer informatie over deze leesvormen.


Partners

Anderslezen is een samenwerking tussen Kamelego, Transkript, Luisterpuntbibliotheek, Blindenzorg Licht & Liefde en Sensotec.

Kamelego logo

Kamelego produceert dagelijks de Vlaamse kranten in audioformaat voor personen die de gedrukte krant moeilijk of niet meer zelfstandig kunnen lezen, bv. ouderen, personen met een leesbeperking. De naam Kamelego wijst op een flexibele aanpak (kameleon) van verschillende leesvormen (lego: ik lees). Meer info vind je op www.kamelego.be.

Transkript logo

Het productiehuis Transkript maakt lectuur en informatie toegankelijk. De gewenste teksten - romans, tijdschriften, studiemateriaal e.d. - worden omgezet in braille of groteletterdruk, in een auditieve of elektronische vorm. Meer info vind je op www.transkript.be, ook de lijst met de luistertijdschriften die Transkript aanbiedt.

Luisterpuntbibliotheek logo

Luisterpuntbibliotheek is de Vlaamse openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking (slechtziend, blind, fysieke beperking, afasie, dyslexie). Luisterpunt leent braille en Daisy-luisterboeken uit. Je vindt het hele aanbod in de online catalogus. Lid worden en boeken lenen is gratis. Meer info op www.luisterpuntbibliotheek.be. Kinderen en jongeren met dyslexie, en hun begeleiders kunnen terecht op www.ikhaatlezen.be.

Blindenzorg Licht & Liefde logo

Blindenzorg Licht & Liefde helpt slechtziende en blinde personen om een kwaliteitsvol leven uit te bouwen. We ijveren bovendien voor een 'inclusieve' samenleving, waar aan iedereen gedacht is - ook aan wie slecht ziet. www.blindenzorglichtenliefde.be

Sensotec logo

Sensotec ontwikkelt, produceert en distribueert geavanceerde technologische hulpmiddelen voor mensen met een visuele beperking, lees- en/of leerproblemen zoals dyslexie.
De Anderslezen app werd ontwikkeld in samenwerking met Sensotec. Op die manier staat Sensotec mensen met een beperking ten dienste.

Logo Vlaamse Overheid

Anderslezen komt tot stand met steun van de Vlaamse overheid.