Help

Ondersteunde Daisy-spelers

Standaarden

FAQ

Helpdesk

Ondersteunde Daisy-spelers

De Anderslezen app is compatibel met iPhone, iPad, Android telefoons en Android tablets. Meer info over de Anderslezen app.

Rechtstreeks online lezen op een Daisy-speler kan met de volgende Daisy spelers:

Hoe werkt online lezen? Je krijgt dan een "boekenplank" van waaruit je al je publicaties online kan lezen (streaming). Je kan ook een publicatie eerst downloaden en dan later offline lezen, bv. op de trein.

Als je een Daisy-speler hebt die niet online kan, kan je wel je publicaties downloaden via de website en dan overzetten op je Daisy-speler, bv. met een SD-kaart.

Als je via je computer wil lezen, kan je dit doen binnen je internet browser ofwel met speciale Daisy-software zoals AMIS en Emerson, die je kan downloaden via volgende links: AMIS of Emerson. Zie de Daisy website voor alle software.

Standaarden

Anderslezen.be maakt gebruik van open standaarden van het Daisy Consortium. Daisy is een internationale standaard voor gestructureerde en toegankelijke luisterboeken. Daisy bestaat in verschillende vormen, zoals alleen tekst (e-boek), alleen audio (luisterboek), of beide ("full Daisy" boek). Belangrijk is dat een Daisy-boek navigatie ondersteunt, beter dan in klassieke e-boeken of luisterboeken. Daisy biedt ook andere voordelen, zoals de mogelijkheid om een stem te versnellen/vertragen zonder veel kwaliteitsverlies.

Het Daisy Online Delivery Protocol is een internationale standaard om elektronische publicaties online te verspreiden.

FAQ

Wat is Daisy?

Daisy is een internationale standaard voor gestructureerde en toegankelijke elektronische boeken. Daisy bestaat in verschillende vormen: alleen tekst (zoals een e-boek), alleen audio (zoals een luisterboek), of beide (een hybride boek genaamd). Belangrijk is dat een Daisy-boek navigatie ondersteunt, beter dan in klassieke e-boeken of luisterboeken.

Welke Daisy-formaten worden ondersteund?

Voor het downloaden ondersteunt het platform alle formaten: Daisy 2.02 en Daisy 3, maar ook bijvoorbeeld mp3 en ePub. Online lezen in de internetbrowser is momenteel enkel mogelijk voor publicaties in het formaat Daisy 2.02.

Wat is de Anderslezen app?

Anderslezen app is een toepassing om luisterboeken te lezen op je tabletcomputer of smart phone. De app is beschikbaar voor Apple en Android toestellen.

De app maakt boeken toegankelijk voor mensen met een leesbeperking door het gebruik van een computerstem, tekstvergroting, kleurencontrasten, tekstmarkering en koppeling met Braille apparaten.

Je kunt met deze app boeken online lezen maar je kan ook boeken downloaden naar je toestel zodat je achteraf kan blijven doorlezen, ook al ben je niet altijd verbonden met het internet.

Wat is de krant op maat?

Uniek aan Anderslezen is de "krant op maat" functie: enkel via Anderslezen krijg je een krant die op jouw maat is samengesteld. Geen interesse in sport? De regio Limburg boeit je mateloos? Je wil zeker de beurscijfers om de laatste koers van je aandelen te kennen? Je hoeft geen TV-gids? Anderslezen stelt de krant samen volgens jouw voorkeuren!

Je geeft dus zelf aan welke rubrieken van het nieuws je wel of niet wil ontvangen. Bijvoorbeeld: wel binnenlands nieuws maar geen sport en geen beurscijfers. Je kunt ook kiezen uit welke regio's je het regionaal nieuws wil ontvangen (maximum 2 regio's).

Neem contact op met Kamelego voor meer info of om je krant op maat te laten instellen.

Kan ik de Plextalk Linio ook instellen via mijn computer?

Ja. Om de draadloze netwerktoegang op de Plextalk Linio in te stellen moet je in principe via het menu van het toestel zelf werken, maar dit is niet zo eenvoudig. Daarom heeft Plextor een toepassing gemaakt om dit vanop de computer te kunnen instellen.

Kan ik ook met mijn mp3-speler lezen?

Ja, je kunt Daisy luisterboeken ook op een gewone mp3-speler afspelen. Je hebt dan niet alle navigatiemogelijkheden die je met Daisy wel hebt.

Kan ik ook op de computer lezen?

Ja, op twee manieren:

  1. In je internetbrowser zoals Internet Explorer, Firefox of Chrome. Je klikt op "Lees online " naast de titel van een publicatie en dan wordt de online Daisy-speler geopend.
  2. In een software Daisy-speler zoals de gratis tools AMIS of Emerson (zie de Daisy website voor alle software).

Hoe lang duurt het om een publicatie binnen te halen?

Dat hangt sterk af van hoe en wat je leest:

  • Als je rechtstreeks leest op de Daisy-speler of in je internetbrowser, lees je meestal via "streaming". Dat wil zeggen dat niet de hele publicatie wordt binnengehaald, maar enkel dat wat je leest. Je moet enkele seconden wachten om te beginnen luisteren, maar daarna verloopt het online lezen heel vlot (soms zelfs sneller dan met een CD).
  • Om een volledig boek, krant of tijdschrift te downloaden, is uiteraard wat tijd nodig omdat luisterboeken vrij groot zijn. Het hangt wel sterk af van de grootte van de publicatie en de snelheid van je internetverbinding. Met een standaard breedbandverbinding duurt het bijvoorbeeld een 2-tal minuten om De Standaard te downloaden, 4 minuten voor Het Nieuwsblad, 3 minuten voor het tijdschrift Kiosk magazine en 1 tot 8 minuten voor een boek. Een krant op maat gaat uiteraard sneller dan een volledige krant.

Wat is een zip-bestand?

Een .zip bestand is een gecomprimeerd bestand waarin veel andere bestanden kunnen verpakt zitten. Omdat een Daisy-publicatie vaak uit heel veel verschillende bestanden bestaat, worden deze "gezipt" tot één .zip bestand om het downloaden gemakkelijker te maken. Nadat je een zip-bestand hebt gedownload, moet je het eerst uitpakken voordat je het kan lezen in een Daisy-speler. Recente Windows computers (vanaf Windows XP) ondersteunen zip. Bij oudere computers heb je een zip-programma nodig zoals WinZip.

Bij download via de Daisy-speler wordt er standaard niet gezipt.

Waarom wordt mijn nieuwe publicatie niet als NIEUW aangeduid?

Anderslezen brengt de verschillende leesvormen - website, app en Daisy-speler - samen in één geïntegreerd platform. Als je bijvoorbeeld de krant van vandaag al via de app hebt binnengehaald, wordt deze niet meer als "NIEUW" aangeduid op de website. Als je een boek al hebt gedownload via de website, komt deze niet meer in de "nieuwe titels" terecht van je boekenplank op de Daisy-speler.

Hoe kan ik lid worden?

Je kan een proefabonnement aanvragen.

Je kan ook contact opnemen met een van onze partners.

Hoe kan ik mijn wachtwoord veranderen?

Je logt in op Anderslezen met de login naam en het wachtwoord dat je hebt bij één van de partners. Om je wachtwoord te veranderen, of als je je wachtwoord verloren bent, wend je je rechtstreeks tot onze partners.

Kan ik hier ook boeken, tijdschriften of kranten kopen?

Niet online. Om kranten, boeken of tijdschriften te kopen of te lenen bij de bibliotheek, neem je contact op met een van onze partners.

Het lukt niet om mp3 bestanden te openen vanuit het zip-bestand

Soms is het mogelijk dat je computer een mp3 geluidsbestand uit een Daisy-publicatie niet wil afspelen wanneer je dit rechtstreeks doet vanuit het zip bestand. Als je dubbelklikt op een zip bestand wordt dit geopend, niet uitgepakt. Het is best eerst de zip uit te pakken naar een aparte folder en daarin dan de mp3 te openen.

Ik heb problemen bij het downloaden

Als je als web browser Internet Explorer gebruikt, en je wil een publicatie downloaden vanaf Anderslezen, dan moet je telkens bevestigen of je het bestand wil openen of opslaan. Bij Internet Explorer versie 8 of lager vraagt de web browser een bevestiging bovenaan de pagina. Door daarop te klikken wordt de download opnieuw gestart en daardoor wordt ook de download teller opnieuw opgehoogd. Daarom raden we aan om Internet Explorer versie 9 of hoger te gebruiken, ofwel een andere browser zoals Firefox of Chrome.

Bij Internet Explorer versie 9 of hoger, krijg je bij het downloaden onderaan het scherm een bevestiging om te openen of opslaan. Kies steeds voor opslaan.

Als deze bevestiging voor jou niet toegankelijk is, ga dan naar instellingen / downloads of klik CTRL+J (Internet Explorer / Firefox / Chrome) of CTRL+ALT+L (Safari) om de downloads van je browser te bekijken. In de lijst van downloads kan je dan per bestand aangeven of je het wil opslaan of openen.

In Internet Explorer versie 9 of hoger is het niet mogelijk om automatisch elk bestand te downloaden. Je moet dit per bestand bevestigen.

De site werkt niet goed op Internet Explorer 8.

Dit is een gekend probleem. Internet Explorer 8 is een verouderde webbrowser, we raden aan deze te vernieuwen naar een latere versie of een andere web browser te gebruiken zoals Chrome of Firefox.

Waarom zie ik niet altijd de tekst van een publicatie in de web speler?

Daisy-publicaties bestaan in verschillende vormen. Sommige publicaties, zoals de Audiokrant, bevatten audio, navigatie en tekst, maar de meeste Daisy-uitgaves bevatten enkel audio en navigatie. Dat betekent dat je in de web speler of in de Anderslezen app enkel de hoofdingen te zien krijgt, bv. de hoofdstukken. Terwijl je audio van een hoofdstuk hoort, zal de hoofding ervan gemarkeerd worden.

Helpdesk

Als je met deze informatie nog niet geholpen bent, kan je terecht bij de helpdesk.